villa u petrovcu, crna gora, na prodaju Izrada web sajtova, profesionali web site,izrada Web prodavnica, cloud hosting sajtweb servis napredne tehnologije, internet marketing, seo optimizacija sajtova, google adwords Ginekološka ordinacija, ginekolog, ginekološki pregled, ginekološki pregled novi beograd, ginekološki pregled beograd, ginekolog belville, kontracepcija, kondilomi, kolposkopija, ginekološka ordinacija

Struktura istraživačkog rada

Vaš istraživački rad treba da ima određenu strukturu i delove koji su međusobno logički povezani kako bi čitaocima bilo omogućeno da slede vaš tok misli, istraživanje procesa i razumevanje problema.

     Tehničko-strukturalni elementi seminarskog rada su: naslovna strana, sadržaj, popis ilustracija, tekst seminarskog rada koji se sastoji od uvoda, centralnog dela i zaključka, lista referenci i prilozi.

Elementi koji su potrebni za izradu zavšnog rada u Odseku dati su u tehničkom uputstvu.

     Struktura samog istraživačkog rada

Seminarski (i završni rad treba da bude podeljen na logična poglavlja i da sadrži uvod i zaključak. Poglavlja bi trebalo da odražavaju prirodu i faze vašeg istraživačkog rada. Trebalo bi da budu podeljena na odeljke i pododeljke sa odgovarajućim naslovima koji bi trebalo da jasno odražavaju ono što se izlaže u poglavljima, odeljcima i pododeljcima.

 • Uvodni deo bi trebalo da sadrži sledeće elemente: određivanje teze, to jest, osnovne ideje rada, koja takođe sadrži razloge za obradu teme, plan prezentacije materijala u tekstu, kao i osnovne zaključke, to jest, rezultate istraživanja koji se u radu predstavljaju. U uvodni deo rada takođe spadaju i podaci o prethodnim relevantnim materijalima vezanim za temu, kao i definicije pojmova (to jest, uvođenje relevantne stručne terminologije koja će biti korišćena u nastavku rada). Teorijski deo trebalo bi da sadrži sintezu bitnih ideja do kojih se došlo proučavanjem literature koja je objavljena o toj temi. Teorijski deo treba da pripremi temelje za naknadnu analizu.
 • Analitički deo rada treba da sadrži originalnu analizu i diskusiju o podacima koja ima veze sa temom istraživanja. Preporučljivo je ići od opšteg ka pojedinačnom i natrag, to jest, od opštih informacija vezanih za vašu temu ka specifičnim segmentima teme koje smatrate najrelevantijima za vašu argumentaciju, da biste na kraju centralnog dela ponovo generalizovali znanja i podatke koje ste prethodno naveli. 
 • Zaključni deo treba da sadrži pregled čitavog rada i diskusiju zaključaka imajući u vidu ciljeve rada.

 

Jezik i stil istraživačkih radova

Formalni akademski stil se jasno izdvaja izborom reči, frazama, oblikovanjem rečenične strukture, formiranjem pasusa, naglašavanjem posebnih misli i rezultata. Stil pisanja se usavršava sa iskustvom, čitanjem i pisanjem. Na njega utiču intelektualne sposobnosti, obrazovanje, opšta kultura, nauka u kojoj se stvara, leksička, gramatička, pravopisna i stilistička kultura. Lektorišite svoj rad kako biste postigli konciznost, jasnost i gramatičku i ortografsku tačnost. Konsultujte pravopisni priručnik srpskog jezika da biste ispravili greške i stilski doterali tekst. Izvršite korekturu kako samog teksta, tako i liste referenci. Na kraju, neka vam još neko izvrši korekturu rada zbog tehničkih i ortografskih grešaka, ispuštenih reči ili nejasnih konstrukcija.

Leave a Reply

61  +    =  71

 • Kalendar vesti i obaveštenja

  јул 2022.
  П У С Ч П С Н
  « јун    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031